
Γεράσιμος Δημοβασίλης
Ο Γεράσιμος Δημοβασίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική μέσω ποικίλων μουσικών οργάνων (φλάουτο, κέλτικη άρπα, κιθάρα, κρουστά κοκ) και ήδη από την εφηβεία συμμετείχε σε δισκογραφικές παραγωγές. Ξεκίνησε την εκμάθηση του Ιαπωνικού φλάουτου shakuhachi το 2002 και ειδικεύθηκε στο παραδοσιακό ρεπερτόριο Honkyoku, μαθητεύοντας με καταξιωμένους δασκάλους όπως οι Kiku Day, Kaoru Kakizakai, Keisuke Zenyoji, Seiun Saruta, Tony Clark κ.α. είτε μέσω ιδιαίτερων μαθημάτων είτε παρακολουθώντας σεμινάρια στην Ευρώπη. Από το 2011 εστιάζεται στο στυλ Kinko Ryu της σχολής Chikumeisha και παρακολουθεί μαθήματα από το δάσκαλο Gunnar Jinmei Linder, διευρύνοντας το ρεπερτόριό του εκτός από Honkyoku και σε Jiuta Sokyoku κομμάτια.
Από το 2016 έχει παρουσιάσει το Shakuhachi πολλές φορές στο Ελληνικό κοινό, είτε μέσα από συναυλίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, είτε μέσα από workshops, στα οποία εκτός από ιστορικά και κατασκευαστικά στοιχεία για το όργανο, δίνει την δυνατότητα στους ακροατές να παίξουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο όργανο. Παράλληλα, από το 2016 είναι μέλος του συγκροτήματος Ιαπωνικών κρουστών Αtene Daiko και έχει εισαγάγει το shakuhachi στην μουσική τους. Εκτός από την ενασχόλησή του με το shakuhachi δραστηριοποιείται ως πολιτικός μηχανικός και μουσικοθεραπευτής, διδάσκει Τάι Τσι, ενώ ασχολείται με το Ζεν διαλογισμό και τη συγγραφή χάϊκού.
Το σακουχάτσι είναι πνευστό όργανο της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης. Χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο όργανο της αυλής της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ως πνευματικό εργαλείο μοναχών του Ρινζάι Ζεν, ενώ παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο και ως μέσο επιβίωσης των μοναχών, μέσα από την πρακτική της επαιτείας (takuhatsu). Από την εποχή της μεταρρύθμισης του Αυτοκράτορα Meiji, η χρήση του έπαψε να επιτρέπεται αποκλειστικά στους μοναχούς Κομουζό και από τότε χρησιμοποιείται πλέον ως μουσικό όργανο με παγκόσμια εμβέλεια. Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο.