Νεκταρία Δασακλή

panos agrios

Νεκταρία Δασακλή

Comments Closed 5 Views

Νεκταρία Δασακλή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος. 

Κατάγομαι από το Ναύπλιο και ζω μόνιμα στη Ρόδο. Εργάζομαι στο Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και 24 χρόνια ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. 

Η πρώτη μου επαφή με την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική του Kintsugi ήταν το 2014 και άρχισα να ψάχνω σε βάθος καθετί σχετικό με την τεχνική αυτή. Η αναζήτηση ήταν χρονοβόρα και δύσκολη, καθώς πρόκειται για μία τεχνική που δεν είναι παρά ελάχιστα γνωστή στη Δύση. Μένοντας πιστή στις αρχές της παραδοσιακής τεχνικής, θα ήθελα να μοιραστώ τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που έχω έως σήμερα αποκομίσει, κάνοντας σαφές ότι οι απομιμητικές τεχνικές που έχουν εμφανιστεί τελευταία, με άλλα υλικά, δεν έχουν σχέση με το αυθεντικό kintsugi.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για το kintsugi, την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική επισκευής των σπασμένων κεραμικών σκευών με χρυσό. Βασισμένο στις αρχές του wabi sabi και της φιλοσοφίας του ζεν, το kintsugi θεραπεύει το σπασμένο αντικείμενο αναδεικνύοντας τις ρωγμές του και αγκαλιάζοντας τη μοναδική του ιστορία. Η φιλοσοφική και ψυχολογική διάσταση του kintsugi βρίσκει ολοένα και περισσότερη απήχηση στον δυτικό κόσμο, κάτι που φαίνεται και από τις δεκάδες σχετικές εκδόσεις των τελευταίων λίγων ετών. Τι είναι όμως η μέθοδος αυτή; Τι υλικά χρησιμοποιεί και ποια είναι τα στάδια της όλης διαδικασίας; Στο εργαστήριο θα γνωρίσουμε τα αυθεντικά υλικά και πρακτικές του kinchugi, με βίντεο, ζωντανή επίδειξη, ενεργό συμμετοχή του κοινού και συζήτηση.

Share